Owocowe przetwory

1 lipca 2018

domowe przetwory

Owocowe bogactwo w Twojej spiżarni

Lato w pełni, co prawda sezon na truskawki powoli się kończy, ale maliny, jagody czy czereśnie ciągle jeszcze są dostępne. To idealny czas na to, by pomyśleć o zrobieniu domowych przetworów.

Po zrobione latem konfitury chętnie sięgniemy jesienią, gdy owoce nie będą już dostępne w ogrodzie. Przetwory owocowe to sposób na to, by zachować właściwości owoców przez cały rok. Umożliwiają nam one również nieustanny dostęp do witamin. Pewnie większość z nas kojarzy dżem, konfiturę oraz marmoladę, czym jednak różnią się one pomiędzy sobą?

Dżem

To chyba najpopularniejszy z przetworów otrzymuje się go z całych lub rozdrobnionych owoców, które gotowane są w cukrze lub syropie. Dodaje się do niego więcej cukru niż do marmolady, ponieważ przetwory te krócej się gotuje. Możemy skorzystać również ze środków żelujących. Co ciekawe, cukier jest tym środkiem, który konserwuje dżem. Innymi słowy, im więcej cukru, a mniej wody, tym wyrób będzie trwalszy. Owoce w dżemie mogą być pokrojone i nieco rozgotowane. Można zrobić dżem właściwie z każdych owoców, muszą być jednak one świeże i niesfermentowane. Dżemy świetne sprawdzą się jako dodatek do naleśników, gofrów, rogalików, ciasteczek, jak również strucli czy kanapek. Prawdziwi smakosze docenią dżem zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich.

Konfitury

Różnią się od dżemu sposobem przygotowania, używa się do nich całych albo pokrojonych połówek owoców i smaży je w gęstym syropie, który powstaje w wyniku rozpuszczenia w wodzie dużej ilości cukru oraz jej odparowania, przez co roztwór się zagęszcza. Konfitury gotujemy kilkukrotnie. Owoce bardzo często zachowują po przyrządzeniu swój pierwotny kształt lub wygląd zbliżony do pierwotnego. One również świetnie odnajdą się w naleśnikach, ciastach, rogalikach czy innych deserach.

Marmolada

Konsystencją przypomina mus, nie widać w niej raczej kawałków owoców. Przetwór ten otrzymuje się w efekcie gotowania owoców z dużą ilością cukru, dodawane owoce są zazwyczaj wcześniej mielone i mają dużą ilość pektyn. Jakość marmolady uzależniona jest od długości gotowania, im krócej trwa, tym produkt jest lepszy. Rozróżniamy marmolady twarde i miękkie. Miłośnicy słodkości chętnie dodadzą marmoladę do słodkich bułeczek, rogalików i pączków.

Jeśli nie przepadacie za robieniem przetworów, marka Helcom przychodzi z pomocą oferując tradycyjne dżemy takie jak truskawkowy, wiśniowy i z czarnej porzeczki oraz ukryte pod hasłem dżemy o niecodziennych smakach jak na przykład dżem dyniowy.

 

image

Redakcja

kobieceprawdy.pl