Najsmaczniejsze dania z grilla
Planując biesiadę przy grillu, warto wcześniej zastanowić się nad przepisami na dania, którymi uraczymy naszych bliskich. Kiełbasa, kaszanka czy pierś kurczaka to tradycyjne potrawy, które powinny znaleźć się na stole. Jednak jeżeli masz ochotę nieco poeksperymentować i zaskoczyć gości, sprawdź nasze pomysły na pyszne, grillowane potrawy!
Szaszłyki z łososia i ananasa
To znakomity i prosty przepis na urozmaicenie grillowego menu. Łosoś i ananas grają pierwsze skrzypce, jednak równie ważna jest marynata, która podkreśli smak tych składników. Czego będziemy potrzebować do przygotowania szaszłyków? Filetu z łososia pokrojonego w kostkę, małych cząstek świeżego ananasa oraz składników na marynatę – musztardy, miodu, oliwy z oliwek, przyprawy curry, pieprzu i soli. W pierwszej kolejności nabijamy na patyczki do szaszłyków kawałki łososia i ananasa. Następnie łączymy składniki na marynatę i polewamy szaszłyki. Warto je odstawić na około godzinę do lodówki, aby przeszły smakiem. Na koniec grillujemy danie po około 2 minuty z każdej strony i gotowe!
Karkówka w marynacie z jogurtu
Wyrazisty smak karkówki z lekkim jogurtem to doskonałe danie na grilla. Charakter mięsa podkreśli marynata stworzona z ostrej papryki, rozmarynu i soli. Łączymy przyprawy z olejem i dokładnie smarujemy mięso z obu stron. Aby karkówka przeszła smakiem przypraw, warto odstawić ją do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie grillujemy mięso około 5 minut z każdej strony. Danie można podawać z grillowanymi warzywami.
Szaszłyki z kurczaka z rabarbarowym sosem chutney
Dania z grilla nie muszą być monotonne! Warto nieco poeksperymentować, by stworzyć wykwintne i smakowite potrawy. Jedną z nich jest kurczak z sosem chutney. Ten gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej z pewnością urozmaici smak delikatnego mięsa. Jak go wykonać? Należy na rozgrzanym maśle podsmażyć posiekaną cebulę, pokrojony w kostkę rabarbar i truskawki. Dodać ostrą paprykę i cynamon. Po około 15 minutach, gdy składniki będą miękkie, należy je rozgnieść widelcem i doprawić odrobiną miodu. Następnie piersi z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy ulubione przyprawy i grillujemy do uzyskania złotego koloru. Gotowe danie polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Warzywa grillowane
Grillowane warzywa powinny znaleźć się na każdym stole podczas rodzinnej uczty. Są znakomitym dodatkiem do mięsa, a także stanowią smakowitą przystawkę. W tym przepisie wykorzystamy cukinię, bakłażana, duże pieczarki i serek camembert. Cukinię i bakłażana należy pokroić na plastry, posolić i pozostawić na około pół godziny. Po tym czasie oprószamy warzywa ulubionymi przyprawami i grillujemy około 15 minut. Ser camembert kroimy w kostkę i wkładamy w kapelusze pieczarek. Grillujemy do rozpuszczenia się sera. Grillowane warzywa bardzo dobrze smakują z wyrazistym sosem.
Domowa pizza z grilla
Pizza z grilla? To możliwe! Z tego dania z pewnością ucieszą się fani tego włoskiego przysmaku. Należy przygotować tradycyjne ciasto na pizzę i rozwałkować na placki. Każdy kładziemy na tacce aluminiowej na rozgrzanym grillu wraz z sosem pomidorowym i ulubionymi dodatkami – szynką, serem, salami i ananasem. Smacznego!
Materiał partnera zewnętrznego
Komentarze (0)