Witamina C - co warto wiedzieć?
Gdy tylko zbliża się okres jesienno-zimowy każda mama powtarza, że należy zacząć brać witaminę C. Dodaje dużo cytryny do gorącej herbaty i rozpuszcza tabletki w wodzie. Ale tak właściwie po co? Czy może to uchronić nas przed chorobą i czy niedobór witaminy C może być niebezpieczny?
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest niezbędna do funkcjonowania organizmu. To organiczny związek chemiczny, który człowiek musi przyjmować w pożywieniu, ponieważ organizm sam nie potrafi go wytworzyć. Jego niedobór może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych, dlatego nie warto zapominać o witaminie C i regularnie ją suplementować.
Witamina C - nie tylko na przeziębienie?
Wbrew powszechnym informacjom, witamina C nie jest lekiem, który może uchronić nas przed przeziębieniem czy się go pozbyć. Jest jednak niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ponieważ bierze udział w procesach immunomodulacyjnych i stymuluje syntezę interferonu. Tak więc, jeśli chcemy, by nasz układ odpornościowy działał jak należy, konieczne jest przyjmowanie tej witaminy w odpowiednich ilościach.
Witamina C jednak wykazuje również właściwości hamujące rozwój nowotworów. Posiada silne zdolności antyoksydacyjne, dzięki którym pozbywa się wolnych rodników, a tym samym zmniejsza ilość uszkodzeń na poziomie DNA oraz uszkodzeń białek i lipidów. To wszystko zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, przede wszystkim żołądka i przełyku.
Inną, bardziej przychylną dla pań właściwością witaminy C jest udział w produkcji kolagenu, który odpowiada między innymi za elastyczność skóry, dziąseł czy ścięgien. Jej odpowiednia ilość wpływa więc na wygląd skóry, zmarszczki, ale także sprawność stawów i elastyczność żył oraz tętnic. Witamina C ma zatem ogromny wpływ na profilaktykę miażdżycy.
Dawkowanie
Jak już wcześniej było wspomniane, organizm człowieka nie jest w stanie sam wytworzyć witaminy C. Dlatego tak ważne jest dbanie o jej odpowiednią ilość w diecie. Wbrew powszechnym informacjom, cytryna, jako naturalne źródło witaminy C, wcale nie zawiera największej jej ilości.
Na podium stoi na pewno rokitnik, który zawiera aż do 900 mg witaminy C na 100 g produktu. Na co dzień natomiast, warto spożywać niemałe ilości papryki czy natki pietruszki, które dostarczą nam w 100 gramach nawet do 300 mg kwasu askorbinowego. Nieraz jednak warto również sięgnąć po syntetyczną witaminę C, która pomoże nam utrzymać jej odpowiednią ilość w organizmie.
Skutki niedoboru
Niedobór witaminy C może doprowadzić do szkorbutu, czyli krwawienia i owrzodzenia dziąseł, a w rezultacie do wypadania zębów, do osłabienia odporności, a także bolesnych stawów i powolnego gojenia się ran.
Witamina C odgrywa w naszym organizmie kluczową rolę - nie tylko zapewnia odporność, ale również dba o prawidłowe funkcjonowanie stawów czy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór. Warto więc zadbać o jej prawidłową suplementację, zarówno tą w pożywieniu, jak i syntetyczną.
Więcej na stronie https://vitac.pl/rola-witaminy-c
Komentarze (0)