Zakwaszenie organizmu - prawdziwy problem czy tymczasowa moda?
Coraz więcej mówi się o zjawisku zakwaszenia organizmu. Modne są różnego rodzaju diety zasadowe, które mają na celu zneutralizowanie nieprzyjemnych dolegliwości, które powstają wskutek zakwaszenia. Jednak, na czym dokładnie polega ten proces i jaki ma związek z tym co jemy?
Brak energii, ciągłe uczucie zmęczenia czy bóle głowy - te wszystkie dolegliwości mogą oznaczać, że Twój organizm jest zakwaszony. Warto więc zastanowić się, czy Twoje złe samopoczucie jest związane tylko z niewyspaniem, czy problem leży głębiej.
Czym jest zakwaszenie organizmu?
Przede wszystkim zakwaszenie organizmu ma związek z równowagą kwasowo-zasadową. Aby organizm funkcjonował prawidłowo, powinno się zachować odpowiednie pH krwi, czyli 7,35 - 7,45. Wpływ na to ma wiele czynników: gospodarka hormonalna, układ krwionośny czy układ krążeniowy. Kwasowość różnych tkanek jest regulowana dzięki minerałom, które dostarczamy naszemu organizmowi. Niedobór ich i nadmiar produktów kwasowych sprawia, że zawartość związków kwasowych w organizmie rośnie.
Oczywiście nasz organizm jest przystosowany, aby radzić sobie z delikatnymi zaburzeniami kwasowo-zasadowymi. Jednak kiedy procesy regulujące kwasowość zawiodą, organizm popada w pewnego rodzaju “letar”. Efektem tego jest nasze złe samopoczucie. Ciągle odczuwamy zmęczenie, bóle głowy, jesteśmy senni, a nasza skóra robi się ziemista. Do tych dolegliwości można jeszcze dodać brak apetytu, bóle stawów i wypadanie włosów.
Jak poradzić sobie z zakwaszeniem organizmu?
Przede wszystkim na zakwaszenie organizmu ma wpływ nasza dieta. Gotowe, szybkie i mało wartościowe produkty sprawiają, że organizm staje się coraz bardziej zakwaszony. Dodatkowo siedzący tryb życia, stres i mała aktywność fizyczna wzmacniają nasze złe samopoczucie.
Aby odkwasić organizm powinno się nieco zmienić nawyki żywieniowe i tryb życia. Po pierwsze - więcej aktywności fizycznej i mniej stresu! Najważniejszym czynnikiem, który ma wpływ na nasz organizm, jest dieta. Warto sięgnąć po produkty, których pH jest lekko kwaśne lub zasadowe. Ser twarogowy, owoce, warzywa, kasza i herbaty ziołowe - to wszystko będzie mieć pozytywny wpływ na nasz organizm. Dodatkowo suplementy diety, które przywracają równowagę kwasowo-zasadową i eliminują toksyny powinny znaleźć się w codziennej diecie.
Zakwaszenie organizmu to nie tylko tymczasowa moda. To realny problem, który może prowadzić do chorób związanych z żołądkiem, trzustką czy nerkami. Warto reagować na dolegliwości i zatroszczyć się o swój organizm.
Komentarze (0)