Kawa sypana – wszystko, co chciałabyś o niej wiedzieć
Kawa sypana ma wielu zwolenników, którzy cenią wyrazisty, głęboki smak i niepowtarzalny aromat. Napój na bazie sypanej kawy można przygotować na wiele sposobów, korzystając z kawiarki lub ekspresu na kapsułki. Dlaczego jeszcze warto zdecydować się na świeżo zmielone ziarna kawy?
Jak powstaje kawa sypana?
Kawa sypana to po prostu drobno zmielone ziarna kawy, które uprzednio przechodzą proces palenia. Można zdecydować się na delikatną w smaku arabikę lub wyrazistą i głęboką mieszankę arabiki i robusty. Obydwa gatunki kaw kupimy w próżniowych opakowaniach w sklepach, gdzie ziarna zostają zmielone od razu przy zakupie. Jednak lepszym rozwiązaniem jest samodzielne mielenie ziaren kawy, dzięki czemu wydobędziemy z nich maksimum smaku i aromatu. Należy pamiętać o odpowiednim przechowywaniu kawy sypanej, ponieważ łatwo ulega zwietrzeniu, co zdecydowanie niszczy walory smakowe napoju. Innym dobrym rozwiązaniem jest wybór kawy w kapsułkach do ekspresu kapsułkowego, np. DeLonghi Nespresso. W tym przypadku ziarna kawy są mielone tuż przed zamknięciem w małych opakowaniach. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że przygotowany napój nie utraci głębi smaku i aromatu.
Jak zrobić doskonałą kawę ze zmielonych ziaren?
Istnieje kilka sposobów przygotowywania kawy sypanej. Przede wszystkim przydadzą się akcesoria do parzenia kawy, czyli waga, termometr i stoper. Dzięki nim będziemy w stanie zrobić profesjonalną kawę, jak w dobrej kawiarni. Najpopularniejsza jest kawa parzona w kawiarce, co umożliwi dokładną kontrolę nad procesem przyrządzania napoju. W pierwszej kolejności należy drobno zmielić ziarna kawy za pomocą młynka ceramicznego, stalowego lub nożowego. Można również kupić gotową kawę sypaną, zwracając uwagę na opakowanie – musi dać możliwość hermetycznego zamknięcia po otworzeniu. Do zbiorniczka w kawiarce należy wlać świeżo przefiltrowaną wodę o temperaturze 90 stopni C. Równie dobrym sposobem jest kawa parzona w ekspresie przelewowym – wybierając urządzenie, warto zwrócić uwagę na temperaturę parzenia kawy, która nie powinna przekraczać 95 stopni C. Taką samą zasadę należy przyjąć, przygotowując napój tradycyjnym sposobem, czyli podczas zalewania zmielonych ziaren kawy gorącą wodą. Jednak, zdaniem wielu kawoszy, tym sposobem nie uzyskamy doskonałego napoju o wyrazistym i głębokim smaku.
Kawa sypana jako baza do eksperymentów
Z kawy sypanej przygotujemy intensywne i aromatyczne espresso, które będzie podstawą do mlecznych kaw. Do wyboru jest m.in. łagodne cappuccino, delikatne latte, czekoladowa mocca czy efektowne macchiato. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w tłuste mleko (najlepiej 3,2%), spieniacz do mleka i ulubione dodatki w postaci cynamonu, kakao, syropu czy bitej śmietany. Warto wykorzystać elektryczny spieniacz do mleka, np. Aeroccino Nespresso, który w zaledwie kilka chwil przygotuje profesjonalną mleczną piankę – dzięki niemu nie będzie konieczności sprawdzania temperatury mleka. Można również użyć spieniacza tłokowego lub na baterie. W tym przypadku należy wcześniej podgrzać mleko do temperatury 65 stopni C, a następnie spienić do aksamitnej, kremowej konsystencji. Z tymi poradami z pewnością przygotujesz znakomitą kawę bez wychodzenia z domu!
Artykuł partnera
Komentarze (0)