Liofilizowany sok z ekologicznej kapusty kiszonej

21 października 2019

Wydaje się, że produkty liofilizowane nie są jeszcze ani tak łatwo dostępne ani też powszechnie stosowane w naszych kuchniach. Dla wielu sam termin "liofilizacja" jest bardzo zagadkowy i właściwie niewiele mówi. Dodatkowo może okazać się trudny w wymowie, czy zapamiętaniu. Jednak, czy tak właściwie jest liofilizacja i czym są produkty uzyskane w procesie liofilizacji? 

Liofilizowany sok - czym jest?

Liofilizacja jest to proces suszenia zamrożonych produktów przy użyciu niskiego ciśnienia. To bardzo efektywny sposób konserwowania żywności, który po raz pierwszy zastosowano w Ameryce. Żywność uzyskana w ten sposób jest bardzo lekka oraz niemal całkowicie pozbawiona wody. W procesie tym możliwe jest usunięcie nawet 96% wody znajdujące się w danym warzywie, owocu lub innym produkcie. Dodatkowo znacząco zostaje zredukowana waga, bo produkt finalny, uzyskany w procesie liofilizacji waży od 6% do 10% pierwotnej wagi. Kolejnym atutem, który sprawił, iż żywność ta była wytwarzana również dla astronautów, jest ich wysoka rozpuszczalność w wodzie, ważne, że musi być to wrzątek. Bardzo popularne są liofilizaty wytworzone z buraków, z octu gruszkowego, marchewki, czy kiszonej kapusty. Bardzo odżywcze, prozdrowotne, zyskują coraz większą popularność jako naturalne, ekologiczne suplementy diety, skutecznie poprawiające funkcjonowanie całego organizmu.

Liofilizacja - sok z ekologicznej kapusty

Dzisiaj wszyscy chcą być eko, a wiele produktów posiada oznaczenie "eko", co jednak oznacza to określenie oraz czy żywność eko różni się od tej "zwykłej"? Należy przede wszystkim wspomnieć o kategorii superfood, tzn. wielu owocach, warzywach, czy nasionach, które wyhodowane zostały w naturalny sposób, przy użyciu tradycyjnych, ekologicznych metod uprawy roli. Pozbawione chemii produkty są coraz bardziej cenione, z uwagi na swoje właściwości oraz wartościowe składniki. Dlatego, aby sok pozyskiwany z produktów poddanych liofilizacji był w pełni wartościowy, ważne jest, aby warzywa użyte do jego produkcji pochodziły z upraw ekologicznych, na których stosuje się tylko naturalne nawozy i sposoby uprawy.

Korzyści płynące ze spożywania liofilizowanego soku

A teraz najważniejsze, w jaki sposób działa sok z kapusty kiszonej? Najczęściej spotykane pod postacią z kapsułek, soki z ekologicznej kapusty przede wszystkim bogate są w różnorodne kultury bakterii, bardzo ważne dla ludzkiego układu odpornościowego. Szacuje się, na podstawie przeprowadzonych badań, iż kapusta zawiera około 2000 tysięcy różnych kultur bakterii. To informacja ważna także dla osób przyjmujących antybiotyki, ponieważ korzystając z soku z kapusty, który działa także osłonowo, dodatkowo pomagają w odbudowie kultur bakterii. Także układ pokarmowy wiele zyskuje dzięki regularnemu stosowaniu tego suplementu. Zyskuje na tym również nasze samopoczucie, prawidłowego funkcjonowanie organizmu znacząco wpływa na nasz nastrój, podobnie jak prawidłowa praca układu odpornościowego pozwoli nam na aktywne spędzaniu czasu także w okresach, gdy wzrasta niebezpieczeństwo złapania jakiejś infekcji.

image

Redakcja

kobieceprawdy.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz