Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej?

21 lutego 2025

​Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki kawy. Różne odmiany czy metody jej zaparzania przyciągają miliony kawoszy. W ostatnich latach rośnie popularność kawy ziarnistej. Czy to dlatego, że jest zdrowsza od mielonej? A może istnieje jakiś inny powód? Sprawdź, czy kawa ziarnista jest zdrowsza niż mielona. Palarnia kawy w Warszawie podpowiedziała nam jakie są różnice w m.in. wartościach odżywczych, procesie przygotowania i jakości ziaren.

Kawa ziarnista a kawa mielona – zasadnicze różnice

Kawa ziarnista to palone ziarna kakaowca, które można zmielić tuż przed zaparzeniem. Kawa mielona jest z kolei produktem zmielonym, gotowym do zaparzania. Mogłoby się wydawać, że różnica jest niewielka. Wbrew pozorom obie kawy różnią się smakiem, zapachem i wartościami odżywczymi.

- Smak i zapach kawa ziarnista ma bogatszy, bardziej złożony smak, zwłaszcza gdy wypali ją dobra palarnia kawy. W Warszawie szczególnie polecamy Story Coffee Roasters - miejsce, gdzie kawę wypala mistrza Polski. Kawa mielona ma mniej intensywny smak, szczególnie jeśli była mielona i przechowywana przez dłuższy czas.

- Proces parzenia – przy przyrządzaniu kawy ziarnistej można kontrolować stopień  mielenia i dowolnie dostosować metodę parzenia. To najlepsze rozwiązanie dla osób lubiących eksperymentować. Kawa mielona jest gotowa do użycia, co ogranicza możliwość ej personalizacji. Mieli się ją w standardowy sposób, co nie zawsze odpowiada każdej metodzie parzenia.

- Wygoda i czas przygotowania – do kawy w ziarnach przyda się młynek i dodatkowego czasu na jej zmielenie. W codziennym pośpiechu bywa to niewygodne. Rozwiązaniem jest oczywiście ekspres do kawy, który przygotuje wszystko sam. Choć trzeba podkreślić, że dobry ekspres nie kosztuje mało. Kawę mieloną parzy się od razu, co docenią osoby ceniące szybkość i wygodę.

Jakość i rodzaje kawy – kawę ziarnistą często kupuje się lepszej jakości, np. kawa speciality. Mielona dostępna jest w większości supermarketów, co zwykle świadczy o jej niższej jakości i niedoprecyzowanym pochodzeniu ziaren.

Czy kawa ziarnista ma lepszy wpływ na zdrowie niż mielona?

Kawa uchodzi za bogate źródło antyoksydantów, które pomagają w walce z wolnymi rodnikami w organizmie. Dzięki temu, że kawa ziarnista zostaje zmielona tuż przed parzeniem, ma więcej antyoksydantów niż kawa mielona np. fabrycznie– ta druga traci swoje cenne właściwości podczas przechowywania.

Mocna kawa ziarnista zawiera więcej kofeiny niż mielona – zwłaszcza odpowiednio parzona. Świeżo zmielone ziarna, w takich miejscach jak dobra palarnia kawy, lepiej uwalniają kofeinę podczas parzenia. Przekłada się to na intensywniejszy efekt pobudzający. Osoby potrzebujące większej dawki energii raczej wybiorą kawę ziarnistą.

Kupując kawę ziarnistą, można mieć większą kontrolę nad jakością ziaren. W przypadku kawy mielonej ciężko zweryfikować, czy w składzie nie ma domieszek lub mniej jakościowych ziaren. Wysokiej jakości świeżo palona kawa w ziarnach od Story Coffee Roasters daje gwarancję świeżości i czystości produktu.

Warto pamiętać również o tym, że kawy ziarniste speciality często wypala się solidniej i lepiej. Są też mniej kwasowe niż mielone, co może być korzystniejsze dla układu pokarmowego. Świeże ziarna redukują gorzki posmak, który często pojawia się podczas picia kawy mielonej – zwłaszcza przechowywanej przez dłuższy czas.

Dobra kawa ziarnista – jak znaleźć tę najlepszą?

Decydując się na zakup kawy ziarnistej, zwróć uwagę na kilka szczegółów:

- Palarnia kawy – wybieraj kawę od renomowanych palarni, takich jak Story Coffee Roasters w Warszawie, które dbają o jakość i świeżość ziarna.

- Data palenia – świeższe ziarna to gwarancja ich lepszego smaku i większej ilości wartości odżywczych.

- Rodzaj ziaren – ziarna Arabica są delikatniejsze i mniej gorzkie niż Robusta. Te drugie mają z kolei więcej kofeiny oraz są intensywniejsze w smaku.

- Stopień palenia – jasne palenie podkreśla owocowe nuty i kwasowość ziaren, średnie to zrównoważone smaki (kwaskowo-słodkie), a ciemne to gorzkie, czekoladowe i ciężkie nuty.

Oczywiście godna uwagi jest kawa speciality. Są to kawy ziarniste najwyższej jakości, które przechodzą rygorystyczną selekcję i ocenę smakową. Ziarna są starannie wybierane i palone tak, aby wydobyć z nich najcenniejsze nuty smakowe.

Wybierając kawę z kategorii speciality, zyskujesz pewność, że ziarna są świeżo palone i pochodzą z zaufanych źródeł. Ich wybór to nie tylko kwestia smaku, ale też… zdrowia. Dzięki braku zanieczyszczeń i chemicznych ulepszaczy kawa jest naturalniejsza i bezpieczniejsza.

Jak widzisz, kawa ziarnista ma znaczącą przewagę nad mieloną – zwłaszcza w kontekście świeżości, zawartości antyoksydantów i czystości produktu. Stawiając na kawę ziarnistą, będziesz mógł od samego rana cieszyć się zarówno jej wyśmienitym smakiem, jak i korzyściami zdrowotnymi.

Artykuł partnera

image

Redakcja

kobieceprawdy.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz