Jak przygotować dobrą kawę w domowych warunkach?

14 lipca 2021

W procesie przygotowywania kawy jest coś magicznego. Na początku kusi swoim aromatem, a potem zachwyca smakiem, poprawiając nastrój. Jednak, aby przygotować dobrą kawę i wydobyć z niej pełnię smaku, należy kierować się kilkoma podstawowymi zasadami.

Jak właściwe zaparzać kawę, by wydobyć jej smak?

W procesie przygotowywania kawy duże znaczenie ma temperatura wody – nie należy zalewać granulek wrzącą wodą, ponieważ stracą one walory aromatyczne i smakowe. Jaka temperatura wody jest najlepsza do przyrządzania kawy? Przyjmuje się, że 90-95 stopni Celsjusza. Wrząca woda wydobędzie z kawy goryczkę, natomiast zbyt chłodna nie zaparzy odpowiednio napoju i uzyskamy jedynie napar o smaku kawy. Warto zmierzyć temperaturę wody za pomocą termometru elektronicznego, dostosowanego do mierzenia ciepła cieczy. Aby ułatwić sobie zadanie, można mierzyć czas osiągnięcia optymalnej temperatury, dzięki czemu nie będzie potrzeby używania termometru za każdym razem.

Nie tylko temperatura wody jest ważna

Jeżeli chcemy przygotować idealną kawę, należy wziąć też pod uwagę jakość ziaren. Warto wybrać Arabikę lub mieszankę Arabiki i Robusty. Najlepsze plantacje znajdują się m.in. w Azji Południowo-Wschodniej oraz Ameryce Południowej. Można wykorzystać zarówno ręcznie zmielone ziarna, jak i połączenie wysokiej jakości kawy rozpuszczalnej z drobno zmielonymi ziarnami kawowca, np. NESCAFÉ Azera lub NESCAFÉ Classic.

Jaką wodę wykorzystać do przygotowania kawy?

Do przyrządzania kawy często używamy wody z kranu, jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie. Może to niekorzystnie wpłynąć na smak i aromat napoju, szczególnie jeżeli w czajniku pojawi się kamień. Lepiej sprawdzi się przefiltrowana woda z dzbanka z filtrem. Ewentualnie, można użyć też wody butelkowanej – najlepiej źródlanej niegazowanej o neutralnym smaku. Równie duże znaczenie mają proporcje kawy do wody. Profesjonaliści uważają, że najlepiej sprawdzi się 1 część kawy do 20 części wody. Można też wykorzystać 7-8 g kawy na 150 ml wody. Jednak klasyczne espresso odbiega proporcjami od tych norm – koneserzy proponują 7-8 g kawy na 25-30 ml wody.

Aromatyczne dodatki

Wysokiej jakości kawa sama w sobie jest smaczna, jednak wzbogacając napój dodatkami, możemy uzyskać zupełnie nowy smak, a nawet stworzyć doskonały deser kawowy. Kawa doskonale smakuje w towarzystwie przypraw – sprawdzi się cynamon, kardamon lub chili. Wystarczy tylko dodać odrobinę sproszkowanej przyprawy do kawy lub posypać wierzch gotowego napoju. Do takiego napoju najlepiej dodawać cukier w kryształkach lub cukier trzcinowy, który wydobędzie z niego głębię smaku. Aby uzyskać pyszny deser, warto posypać kawę wiórkami czekoladowymi, dodać śmietankę, gałkę lodów lub kleks bitej śmietany. Miłośnicy bardzo słodkich smaków mogą też przygotować kawę po wietnamsku, czyli połączenie espresso z mlekiem skondensowanym. Tak naprawdę możliwości jest mnóstwo, a wszystko zależy od gustu i ochoty.

Artykuł partnera

image

Redakcja

kobieceprawdy.pl

Komentarze (0)

Zostaw komentarz